Ga je binnenkort je eigen huis verbouwen? Dan is het belangrijk dat je dit veilig doet. Wanneer je niet veilig te werk gaat kan dit een gevaar voor zowel jezelf als voor andere vormen. Je wil natuurlijk niet dat je tijdens het verbouwen vervelende dingen meemaakt wat vervolgens de verbouwing vertraagt. Daarom is het slim om je veilig voor te bereiden en veilig te beginnen. Zorg er vervolgens ook voor dat je tijdens de gehele verbouwing veilig en verantwoord blijft. In deze blog geven we je een aantal tips die ervoor zorgen dat jij veilig aan de slag gaat.’

Veilige werkkleding

Om veilig te kunnen werken is het dragen van werkschoenen absoluut noodzakelijk. Goede werkschoenen kunnen je voeten beschermen tegen scherpe en zware voorwerpen wanneer je met je voeten werkt. De veiligheidsneus van werkschoenen zorgt ervoor dat jouw voeten worden beschermd tegen vallende zware voorwerpen. De veiligheidszool kan de onderkant van de voet beschermen tegen scherpe voorwerpen op de grond. Daarom is het dragen van hoogwaardige werkschoenen uitermate belangrijk om je voeten te beschermen, maar kan het tegelijkertijd ook zorgen voor een goede werkhouding. De juiste werkschoenen kunnen lichamelijk ongemak voorkomen. Daarnaast is het verstandig om een helm te dragen. Zeker wanneer je op meerdere verdiepingen gaat verbouwen. Hierbij is het belangrijk dat je niet zonder helm te werk gaat. Door het gooien van afval naar beneden in bijvoorbeeld de puincontainer kan het zomaar zijn dat iemand niet goed oplet en er iets op je hoofd terecht komt. Met een helm weet je zeker dat je je hoofd goed beschermt.

Goed gereedschap

Goed gereedschap is vaak ook direct veilig gereedschap. Wanneer je met goedkoop gereedschap werkt bestaat de kans dat het kapot gaat. Wanneer je bijvoorbeeld aan het zagen bent wil je niet dat het zaagje opeens afbreekt en omhoog schiet. Zorg daarom ook altijd voor een veiligheidsbril.

Verbouwplaats goed opgeruimd?

Een opgeruimde bouwplaats zorgt ervoor dat je eenvoudig en veilig te werk kan. Wanneer overal en nergens spullen liggen kan je gemakkelijk struikelen. Daarnaast is het ook nog is heel vervelend wanneer je constant over bepaalde dingen heen moet lopen. Zorg er daarom voor dat je direct vanaf het begin van de verbouwing alles opruimt. Gooi al het puinafval direct weg en denk goed na over wat je wel/niet opruimt. Je wil namelijk ook niet telkens ergens heen moeten lopen om iets te pakken. Opruimen betekent dat je alles netjes aan de kant legt en genoeg ruimte maakt om te kunnen lopen.