Steeds meer mensen willen het klimaat een handje helpen. Naast zonnepanelen aanschaffen, stoppen met vlees eten, minder vlieg vakanties maken en het verbeteren van de isolatiewaarde van de woning, is het scheiden van afval een populaire maatregel. En daarnaast ook een zeer belangrijke maatregel, mochten we willen overstappen op een circulaire economie.

Circulair vs lineair

Deze term is voor veel mensen misschien nieuw. Om uit te leggen wat dit inhoud, is het van belang eerst te begrijpen waar we onze huidige economie en productie op gebaseerd hebben, namelijk een lineair proces. Dat wil zeggen: grondstoffen worden gewonnen, waar wordt een product van gemaakt. Het product wordt geconsumeerd, en aan het einde van de levensduur is het product ‘afval’. Het heeft geen waarde meer. In een circulaire economie bestaat het concept afval niet. De grondstoffen worden aan het einde van het proces herwonnen en zijn bruikbaar  voor een nieuw product. Dit klinkt voor de hand liggend, maar in de praktijk is het lastig uit te voeren. Zo betekent het voor productontwerpers dat zij rekening moeten houden met de herwinbaarheid van materialen, dus demontabele producten moeten maken. Ook het business model van het product zal veranderen: je zal meer in leen en lease concepten moeten werken, waarin het product eigendom blijft  van de fabrikant.

Wat betekent dit voor jou?

Maar ook voor de consument zal er dus het een en ander veranderen in de manier waarop wij onze producten gebruiken. Natuurlijk is de eerste stap het zogenaamde ‘consuminderen’. Als je een kritische blik werpt op je dagelijkse gebruik, is dan echt alles nodig? Kijk eens naar hoe  vol je afvalbakken zitten. In onze consumptiemaatschappij worden we gelukkig van dingen kopen, geld uitgeven, gebruik maken van zo veel mogelijk diensten en steeds de nieuwe producten. Ook daar moeten we kritisch op zijn, want grondstoffen zijn nou eenmaal schaars.

Stap 1: afval scheiden

Deze nieuwe mindset aanleren begint bij een hele simpele stap, en dat is afval scheiden. Restafval wordt immers simpelweg verbrandt, waarbij veel schadelijke stoffen voor het milieu vrijkomen. En dat is zonde, omdat er in je afval vaak nog goed bruikbare grondstoffen zitten. Wist je bijvoorbeeld dat er meer goud in oude telefoontjes zit dan in ruwe erts? Telefoontjes verzamelen is dus efficiënter goud winnen dan een mijn: met een halve ton oude telefoontjes heb je een kilo goud in handen. Ik zou een ieder eens aanbevelen zich eens te verdiepen in de verwerking van verschillende soorten afval. Wat gebeurt er nou met het oude textiel dat je inlevert? Maar bovenal zou ik iedereen aanbevelen een reeks goede pedaalemmers. Of een afvalbak waarin verschillende compartimenten zijn opgenomen. Een gezonde wereld begint bij jezelf!